Ak chcete zažiť jedinečnú a nezabudnuteľnú dovolenku pri mori spojenú s gastronomickým orgazmom, máme pre vás skvelý a overený tip. Iba dve hodiny lietadlom z Bratislavy a pristanete na ostrove, ktorý mnohí považujú za bájnu Atlantídu. Fascinujúci Santorini opantá všetky vaše zmysly.

Pri pohľade na fotografie ostrova Santorini na internete či v katalógoch cestovných kancelárií si nejeden pomyslí, že tak tu určite zapracoval photoshop /program na grafické efekty/. Ostrov tak krásny a čistý, nekonečné nebo a čierne pláže.

Ale ako sa hovorí, kto neuvidí, neuverí. My sme tiež boli na pochybách a tak sme sa šli presvedčiť na vlastné oči. 

A skutočne. Ostrov možno opísať iba v superlatívoch. Fascinujúca architektúra, jedinečné pláže, ohromujúce útesy, okúzľujúce mestečká, magické západy slnka a k tomu ešte to jedlo...

„Katalógové“ fotografie vám budú pribúdať po desiatkach a vybrať si tú naj reštauráciu bude asi problém, lebo kuchári na Santorini to jednoducho vedia.  

Magické západy slnka

Do malebnej dediny Oia cestujú každý deň stovky turistov z celého sveta, aby zažili čarokrásny západ slnka. Ideálne pri poháriku dobrého vínka či romantickej večeri. Ktovie, koľko žiadostí o ruku sa uskutočnilo na Santorini práve počas tejto chvíle. Istotne by to bolo nemalé číslo...

Krásna je i večerná Oia, kedy sú ulice dlho do noci plné turistov. V dedinke vládne príjemná atmosféra, vzduchom sa šíria vône z reštaurácií a ulicami spev pouličných umelcov.

Volejbal radšej v sandáloch

Na ostrove je dostatok nekonečných pláži, kde nájdete súkromie, pohodlné a vkusné ležadlá so slnečníkmi, ihriská na plážový volejbal, bary, príjemné taverny i luxusné reštaurácie. O nudu a súkromie zároveň tu učite nie je núdza. Zaujímavosťou je aj netypický tmavý piesok, ktorý je pekelne horúci. Plážový volejbal si naboso zahrajú len ozajstní machri. 

A prečo je Santorini taký jedinečný a plný kontrastov?

Tento nevšedný ostrov je totiž pozostatkom sopečného kráteru. 

Niekedy okolo roku 1640 pred Kristom tam došlo k výbuchu, ktorý je doposiaľ považovaný za najväčší výbuch sopky v histórii Zeme. Santorini a okolité ostrovy vtedy tvorili jeden celok, výbuch ich však rozdelil. 

Pri explózii sa ťažké steny sopky prepadli do mora a medzi novovzniknutými ostrovmi  vznikla obrovská diera zaliata vodou, ktorej sa hovorí Kaldera.  Preto sa nečudujte, ak budete na ostrove toľko počuť o Kaldere. :)

Nádherným pozostatkom výbuchu je i vyhľadávaná Červená pláž /Red Beach/, kde si nohy zaboríte do horúceho červeného piesku. Panorámu dotvárajú tehlové útesy plné menších čiernych a červených lávových kameňov.

Sľúbili sme vám gastro orgazmus

Nemusíte byť milovníkom gréckej kuchyne, ale ak túžite po gastronomickom zážitku, ryby by určite mali patriť do vášho jedálnička. Na ostrove sú samozrejmosťou aj lahodné vína, z ktorých vás na druhý deň nebude bolieť hlava.

 

Galéria