Už máte precestovanú Európu krížom krážom a myslíte si, že ste navštívili všetky krásne miesta? Pokiaľ nie, alebo aj áno, predsa sa nechajte inšpirovať.

Na dovolenku sa dá vycestovať kedykoľvek počas roka, ak to čas a peňaženka dovolia. A my máme pre vás niekoľko skvelých tipov, kam by ste mohli vyraziť. Ide o európske dedinky a mestá, ktoré sú v niečom predsa len iné...

Burano, Taliansko

Malebný ostrov v Benátskom záliv, rozpoznáte ho podľa nakláňajúcej sa veže kostola San Martino. Mesto hýri všetkými farbami, okrem domácich tu po dobu niekoľkých mesiacov žijú i zahraniční hostia vyhľadávajúci absolútny pokoj a relax. Lebo presne to Burano, prezývané oáza pokoja a oddychu, ponúka.

 

Reine, Nórsko

Reine je malá rybárska dedinka na arktickom ostrove Moskenesoya s populáciou cez 300 ľudí. V hlasovaní obstála ako najkrajšia nórska dedina. V noci sa nebudete vedieť vynadívať na úžasnú oblohu vrátane polárnej žiary.

 

Colmar, Francúzsko

Francúzske mestečko známe ako „Malé Benátky“ vás chytí za srdce svojou nádhernou arómou, vodnými cestami, zachovaným starým mestom a pohostinnými domácimi. Colmar sa nachádza necelých 50 km od Štrasburgu.

 

Marsaxlokk, Malta

Pulzujúce obchodné mesto, hlavný dodávateľ rýb na ostrovný národ v Stredozemnom mori. Každý týždeň sa tu konajú známe rybie trhy, kde nakúpi každý gurmán. Nečakajte žiadne moderné budovy, mesto si udržalo svoj pôvab už od roku 900.

 

Bled, Slovinsko

Mesto založené v roku 1004 v zajatí nádherných hôr a preslávené liečebnými kúpeľmi. Mestečku dominuje hrad Bled, ktorý sa nachádza uprostred malebného jazera s ľadovou vodou.

 

Bibury, Anglicko

Aj v Anglicku nájdete krásne dedinky ako vystrihnuté z rozprávky. Jednou takou je i Bibury s necelou tisíckou obyvateľov. Domčeky postavené ešte v 17. storočí , množstvo zelene, úžasná atmosféra bez dotyku moderných výdobytkov.

 

Annecy, Francúzsko

Mesto s prívlastkami naj. Ide o jedno z najromantickejších miest na zemi nachádzajúce sa iba 22 km od Ženevy na brehu jazera Lac d´Annecy, ktoré patrí k najčistejším na svete. Uprostred jedného z kanálov sa nachádza malebný hrad z 12. storočia, lákadlom je i Palais de´Isle, budova s trojuholníkovým pôdorysom uprostred rieky.

 

Goreme, Turecko

Ide o famózne mesto vytesané do skál. Ak chcete túto scenériu vidieť čo najlepšie, musíte sa nechať sa uniesť do oblakov. Každé ráno štartujú stovky teplovzdušných balónov, ktoré potom plávajú okolo skalného mestečka.

 

Albarracín, Španielsko

Krásna zachovalá stredoveká dedinka v severnom Španielsku opevnená múrom. Mesto dýcha históriou a ukrýva viaceré stavby z minulých storočí, nechýbajú úzke uličky či čarovné kaplnky. Akonáhle sem vkročíte, razom sa ocitnete v stredoveku.

 

Sintra, Portugalsko

Rozprávkové mesto sa právom radí medzi najkrajšie a najromantickejšie mestá na svete. Famózne paláce, nádherné parky plné exotických stromov a rastlín, čarovné fontány, rybníky, čierne labute.

 

Giethoorn, Holandsko

Ak túžite po pokojnom živote bez nekončených ciest a večne hučiacich áut, Giethoorn je ideálna voľba. Mestečko je rozdelené na dve časti, v tej staršej nie sú žiadne cesty. Je poprepájané kanálmi, jediný prístup je teda po vode či peši. Na brehoch sú postavené malebné domčeky v tradičnom holandskom štýle, brehy sú spojené drevenými či kamennými mostíkmi.

 

Eze, Francúzsko

Francúzske Eze leží vysoko nad Stredozemným morom, nachádza sa tu nespočetne veľa galérií, kaviarní a butikov, nájdete tu i svetoznámu parfumériu Fragonard či exotickú záhradu na najvyššom bode Eze, z ktorej je nádherný výhľad na more.

 

Folegandros, Grécko

Grécky ostrov Santorini patrí medzi top turistické destinácie, ale ani jeho sused Folegandos sa veru nemá za čo hanbiť. Čisté obielené domy zdobené pestrofarebnými kvetmi, dláždené ulice, grécke pravoslávne kostolíky, pláž s azúrovou vodou. A aký je teda rozdiel medzi známym Santorini a menej ospevovaným Folegrandos? Práve ten počet turistov. Folegrandos poskytuje viac podstatne súkromia na nemenej krásnom ostrove.

 

Hallstatt, Rakúsko

Hallstatt je jednou z najstarších a najmalebnejších osád v Rakúsku, ide dokonca o jedno z najkrajších miesta na svete. Je známe ako mestom soľných baní, nedotknutých jazier a krásnych hôr.

 

Český Krumlov, Česká republika

Prekrásne mesto s pôvodnou architektúrou je vyhľadávané ako turistami, tak aj filmármi. Historické centrum i hrad sú už vyše 20 rokov na zozname svetového kultúrneho dedičstva, lákadlom je i skvostné Krumlovské barokové divadlo.


 

Gruyéres, Švajčiarsko

Jedna z najmalebnejších dedín v Európe, v ktorej sa vyrába známy orechový syr, môžete navštíviť hrad kniežaťa Gruyéres. Opäť ďalšie miesto, ktoré vás razom prenesie do minulosti.

 

Dinant, Belgicko

Dinant je známy svojou nádhernou architektúrou a krásnym výhľadom z pevnosti nachádzajúcej sa na vrchole hory. Nevynechajte návštevu vodopádov či svätyne Beauraing. Nie vždy tu však mali ľudia dôvod na úsmev, v minulosti mesto zažilo hladomor, epidémie i krvavý masaker, kedy tu popravili stovky obyvateľov.

 

Cochem, Nemecko

Ide o jedno z najkrajších miest v Nemecku s bohatou históriou, ktorá na vás dýcha na každom kroku. Známe aj ako mesto vína, folklóru a historickej zástavby. Nad mestom sa majestátne týči hrad postavený ešte v 1. storočí.

 

Smogen, Švédsko

Malé rybárske mesto na západnom pobreží Švédska ponúka mix obchodov a butikov vo farebných domčekoch na móle, je to i obľúbené miesto rybárov a námorníkov. Nechýbajú stovky člnov, ktorú sú ideálnym dopravným prostriedkom.

Portrree, Škótsko

Najväčšie mesto na škótskom ostrove Skye. Hoci tu žije iba okolo 2.500 obyvateľov, ide o veľmi rušné a kultúrne mesto s množstvom krčiem a rybích reštaurácií.

Galéria