Bratislavský klenot, hotelová legenda, historická stavba. O hoteli Carlton možno rozprávať v superlatívoch. Je spojený so slávnymi menami, opradený legendami a dôležitou súčasťou dávnej bratislavskej histórie.

Ako v minulosti, i dnes patrí medzi dominanty hlavného mesta. Bezpochyby najkrajší hotel Bratislavy nachádzajúci sa v historickom jadre na Hviezdoslavovom námestí.

História hotela siaha až do neuveriteľného 13. storočia. Vtedy ešte nemal Carlton súčasnú podobu, ale už dávna minulosť postupne formovala jeho dnešnú tvár. V tom období stál na jeho mieste hostinec U Labute a od roku 1760 pribudol v susedstve i hostinec U troch zelených stromov. Niesli sa o ňom chýry po celom kraji. 

V rokoch  1844 až 1846 prebiehala rekonštrukcia, po ktorej sa hostinec U troch zelených stromov zmenil na moderný trojposchodový hotel U zeleného stromu. Hotel prebral známy obchodník s vínom Jakub Palugyay.

Od roku 1860 mal hotel hneď v susedstve silnú konkurenciu, hotel National založený rodinou Spenederovcov, ktorý ponúkal 27 hosťovských izieb. Nákladná a precízna rekonštrukcia premenila National na pompéznu budovu, súčasťou bola známa hotelová kaviareň Savoy.

V roku 1908 sa začala črtať tvár dnešného Carltonu. Hotel National, hotel U zeleného stromu i vedľajší Gervayov dom postupne odkúpil vychýrený hoteliersky svetobežník Henrich Prüger a všetky tri objekty nechal kompletne prestavať.

V júni 1913 otvorili hotelový komplex Savoy-Carlton. Hotel bol luxusný a doslova nadčasový. Mal vlastnú elektráreň, chladiace a mraziace stroje, hotelové garáže. Poskytoval služby na tej najvyššej úrovni a získal významné meno i postavenie v Európe.

V 60. rokoch, po znárodnení, začal hotel chátrať a hrozilo, že zanikne. Pre zlý technický stav sa tak napokon i stalo a koncom júna 1992 hotel zavreli. Slávnostného otvorenia sa verejnosť dočkala až v roku 2001, hotel už niesol názov Radisson SAS Carlton Hotel. 

Hotel plný príbehov

Príbehy, spojené so slávnym hotelom, by zaplnili i niekoľko kníh. Izbu tu mala i Mária Terézia, či spisovateľ Jules Verne. Majiteľ Henrich Prüger bol nielen boháč a hotelový génius, ktorý sa podpísal pod významné práce v oblasti hotelierstva po celom svete. Známy je i smutný fakt, že sa Henrich v hoteli Carlton napokon i obesil. Príčina nie je s určitosťou dodnes známa, najčastejšie sa spomínala ekonomická kríza.

Viete, ako vznikol názov Carlton?

Pomenovanie dostal po bývalých majiteľoch Karla Palugyaya (Carl) a jeho manželke Antónie (Ton-ka). A poznáte bratislavské kino Mladosť na Hviezdoslavovom námestí? I toto kino sa „zrodilo“ v hoteli Carlton. Fungovalo od roku 1905 pod názvom Elektro Bioskop. Bolo neuveriteľne populárne a navštevované. V roku 1913 sa presťahovalo do novej budovy, kde sídli dodnes.

 

Galéria