Máte niekoľko voľných dní a neviete, kam by ste vyrazili? Máme pre vás tip na parádny výlet. Zbaľte si kufor, ideme do Rakúska! Malebné mestečko Hallstatt vám zaručene vyrazí dych.

Hallstatt je jednou z najstarších a najmalebnejších osád v Rakúsku, ide dokonca o jedno z najkrajších a najfotografovanejších miest na svete. Je známe ako mestečko soľných baní, nedotknutých jazier a krásnych hôr.

Rakúske mestečko sa nachádza pri Hallstätter See ( Hallstattské jazero) v obkľúčení pohoria Dachstein. Keď sa zadívate do čistej vody jazera, uvidíte v ňom obraz nádherného mesta.

Prívlastky, ktorými ho návštevníci častujú, sa pohybujú v superlatívoch. Malebné, prekrásne, ako z rozprávky, očarujúce, rozkošné, nevídané. Podľa mnohých je to jedno z najkrajších miest na svete.

Ako na obrázku

Čo je pre mnohé rakúske mestá a obce typické, platí aj pre Hallstatt. Je to poriadok a čistota. Obyvatelia, ktorých je tam mimochodom približne 800, si potrpia na upratané ulice, pekné fasády domov, kvety v oknách či v kochlíkov na uliciach.

Mestečko je to ozaj malinké. Rozloha Hallstattu je necelých 60 km2, čo je šestina Bratislavy alebo väčšia polovica Banskej Bystrice. Nakoľko je mesto obkolesené horami, nie je ani kde ďalej stavať a rozširovať zastavané územie. Ak by ste teda chceli v Hallstatte zakotviť natrvalo, jediná šanca je zdediť nehnuteľnosť po dávnych predchodcoch.

Európske prvenstvo

Ako sme už spomínali, Hallstatt je známym mestom soľných baní. Nachádza sa tu najstaršia soľná baňa v Európe, ktorá je prístupná i pre návštevníkov. Dostanete sa k nej peši alebo lanovkou.

Nájdete tu i najdlhšiu drevenú kĺzačku na svete (funkčnú!), máte možnosť zúčastniť sa plavby po jazere či dokonca sa tu potápať, potúlať sa malebnými uličkami, v ponuke je i prechádzka či turistika po krásnom pohorí. K tomu potápaniu, určite nechoďte pod vodu sami. V niektorých miestach dosahuje hĺbku až 125 metrov.

A nezúfajte, ak nestihnete Hallstatt navštíviť počas teplejších dní. Alpské mestečko vás rovnako očarí aj v zime. A možno i viac.

Cesta a ubytovanie

Hallstatt sa nachádza pribižne uprostred Rakúska, od Bratislavy je to cca 373 km. Šikovný šofér to zvládne s prestávkou za príjemné štyri hodinky.

Čo sa týka ubytovania, hoci sú v Hallstatte desiatky možností plateného nocľahu, možno to nebude také jednoduché. Turisti si izby rezervujú už týždne vopred. Treba teda poriadne gúgliť a nenechať sa odradiť. Prinajhoršom si rezervujte ubytovanie v okolitých dedinkách.

Prv, než vyrazíte, pozrite si, čo všetko môžete vidieť cestou do Hallstattu. Rakúsko je skutočne veľmi nádherná a pestrá krajina, ktorá ukrýva nejedno pekné miesto.

foto: pandotrip.com, 123rf.com, Daily travel pill, Pikist, Pixabai

 

Galéria