Rozhodli ste sa predať vašu nehnuteľnosť a využiť služby realitnej kancelárie? Vysvetlíme vám, prečo je výhodné osloviť iba jednu agentúru a v čom spočíva exkluzivita.

Ak sa majiteľ nehnuteľnosti rozhodne predať ju, určite je jeho cieľom urobiť tak za čo najlepšiu cenu a podľa možnosti i čo najrýchlejšie. Celý tento proces však vôbec nie je taký jednoduchý, ako sa mnohým môže zdať. Tu prichádza skúsený realitný maklér, ktorý vysvetlí všetky plusy a mínusy, navrhne najvýhodnejšie podmienky a možnosti predaja.

A pravdaže, témou rozhovoru je i exkluzivita. Prečo áno, aké sú jej výhody a čo všetko obnáša.

Čo je to exkluzivita?

Exkluzivita znamená, že zveríte predaj nehnuteľnosti výhradne jednej realitnej kancelárii. Pridelený maklér zastreší celý predaj. Pomôže vám správne stanoviť predajnú cenu, vyhotoví profesionálne fotografie, zabezpečí inzerciu, vykonáva obhliadky, hľadá čo najlepšieho kupujúceho a dotiahne obchod až do úspešného odovzdania bytu.

Toto je pravdaže iba gro práce realitného makléra. Dá sa povedať, že exkluzívnej nehnuteľnosti venuje maximum svojej energie a času, pretože si uvedomuje zodpovednosť, ktorú na seba prebral.

Prečo to nedať všetkým? 

A vy sa teraz pýtate, prečo by mal toto všetko robiť iba jeden maklér, jedna kancelária, keď môžete osloviť viacerých a bude na to makať napríklad desať či dvadsať ľudí? Váš byt bude všade a ľudia sa pobijú, len aby ho kúpili.

Bežná inzercia či niečo viac?

Čo sa týka inzercie, väčšina kancelárií využíva rovnaké inzertné portály, tie lepšie kancelárie investujú aj do ďalšich možností inzerovania. Realitné i nerealitné časopisy, sociálne siete, reklamy v centre mesta, aktívne a pravidelné rozposielanie atraktívne graficky spracovanej ponuky TOP nehnuteľností klientom realitnej kancelárie, či partnerským firmám, ktoré túto ponuku prepošlú ďalej stovkám svojich zamestnancov. Je preto dôležité, vybrať si práve takú realitnú kanceláriu, ktorá zabezpečí inzerciu po všetkých možných kanáloch.

Rôzne ceny, rôzne údaje, totálna neprofesionalita

Ak si vyberiete viacero kancelárií, stane sa, že sa vaša nehnuteľnosť zobrazí na rovnakých portáloch v rôznych verziách. Nie je tajomstvom, že si jednotlivé kancelárie nastavujú rôzne ceny, udávajú nepresné údaje a vy časom stratíte prehľad o tom, kto vôbec vašu nehnuteľnosť inzeruje. Takýto predaj pôsobí skutočne neprofesionálne a nehnuteľnosť značne znehodnocuje.

Šikovný maklér vám zarobí oveľa viac

Ak sa rozhodnete pre exkluzívnu spoluprácu, maklér sa snaží vašu nehnuteľnosť predať za čo najlepších podmienok. Od výšky konečnej sumy sa totiž odvíja i jeho provízia. Skúsený realitný maklér dokáže vzbudiť záujem viacerých klientov, ktorí následne bojujú o to, aby nehnuteľnosť získali a sú ochotní i čo to prihodiť.

Nenastane teda situácia, že sa o nehnuteľnosť bijú desiatky maklérov, ktorí sa naopak snažia cenu znížiť, aby nehnuteľnosť predali čo najskôr.

A nemajte obavy, že sa ukrátite o klientov iných kancelárií. Realitná kancelária, ktorá má vašu nehnuteľnosť v exkluzívnej ponuke, spolupracuje i s ostatnými kanceláriami a využíva všetky možnosti nájsť vhodného kupujúceho.

Ušetríte čas a telefón vás neprivedie do šialenstva

Exkluzivita ponúka i ďalšie plus, ste v kontakte s jedným jediným maklérom. Ten vašu nehnuteľnosť dokonale pozná, pozná i vaše očakávania a on osobne zabezpečí všetky obhliadky. Nebude vám nonstop vyzváňať telefón, na druhej strane neznáme čísla, nemusíte teda komunikovať s xy rôznymi maklérmi a záujemcami, váš osobný maklér vybaví všetku agendu. Komunikujete výhradne s ním.

Pokiaľ nehnuteľnosť neobývate, je ideálne zveriť kľúče vášmu maklérovi. Tým pádom nemusíte byť prítomný na obhliadkach a môžete tento čas využiť inak.

Podmienky spolupráce si jasne dohodnete

Ak sa rozhodnete uzavrieť exkluzivitu, je len a len na vás, na aký čas ju podpíšete. Môžete sa dohodnúť na mesiac či tri, seriózny realitný maklér vás netlačí do niečoho, čo sám nechcete. V zmluve si dohodnete aj podmienky spolupráce a výšku provízie.

V súčasnosti už nielen čoraz viac klientov vyhľadáva realitných agentov, ale i uprednostní exkluzívnu spoluprácu. Keď vám maklér dôkladne vysvetli jej výhody a zodpovie všetky vaše otázky, nemáte dôvod váhať.

Galéria