Zvažujete predaj nehnuteľnosti a neviete sa rozhodnúť, či využijete služby realitného makléra? Budete potrebovať jeho pomoc, alebo zvládnete predaj aj sami? Ak sa neviete rozhodnúť, v kocke vám zhrnieme, aké sú výhody predaja za pomoci realitného makléra.

Predať byt či dom predsa nie je žiadna veda. To vám možno napadlo, keď ste sa rozhodli predať tú svoju nehnuteľnosť. Stačí dať inzerát na internet, urobiť zopár obhliadok, podpísať zmluvu a hotovo. Nič náročné.

Nie je však vôbec také jednoduché, ako si predstavujete. Áno, ani žiadna veda, ale je tam veľa maličkostí, o ktorých bežný majiteľ nehnuteľnosti ani netuší a bez ktorých to jednoducho nejde.

OTESTUJTE SA: Nie alebo áno?

- viete stanoviť adekvátnu predajnú cenu vašej nehnuteľnosti? A viete, ako ju môžete trošku navýšiť a predsa nehnuteľnosť predáte?
- rozpoznáte podvodného kupujúceho, realitného turistu, špekulanta?
- hravo zmajstrujete kvalitnú zmluvu o prevode vlastníctva nehnuteľnosti, ktorá bez problémov prejde v banke aj na katastri?
- viete, čo je to návrh na vklad a viete si ho pripraviť?
- máte radi, ak vám nonstop vyzváňa telefón, až sa vám z toho hlava zatočí?

Pokiaľ ste  na všetky otázky bez váhania neodpovedali ihneď ÁNO, určite čítajte ďalej!

Ak nie ste v predaji nehnuteľnosti ako doma, určite radšej oslovte realitného makléra. Predsa len nepredávate jablká na trhu, nábytok či osobný automobil. Tu ide o podstatne viac peňazí a z toho vyplýva i podstatne väčšia zodpovednosť.

Vyložte si nohy na stol

Realitný maklér s vami absolvuje celý proces predaja. V podstate s vami, ale ak treba, tak aj bez vás. Myslíme tým, že na seba prevezme celú agendu a vy vlastne iba podpisujete zmluvy. Ušetríte kopu starostí i času, maklér vybaví všetko za vás .

Realitný maklér vám vyčísli predpokladanú cenu, za ktorú sa aktuálne na trhu predávajú nehnuteľnosti, ako je tá vaša. Nemusíte mať obavy, že predáte za príliš nízko, alebo naopak, že stanovíte vysokú cenu a o váš byt nebude záujem. Maklér vám dobre poradí, aká cena by bola optimálna a aké sú vaše možnosti.

Stačia maličkosti

Následne vyhotoví kvalitné fotografie vašej nehnuteľnosti, poradí vám, ako by mal byt či dom počas obhliadky vyzerať, že i zopár maličkostí urobia úplne iný dojem na potencionálneho kupujúceho.

Maklér zaradí vašu nehnuteľnosť do svojej ponuky a hľadanie klienta sa začína. Využije kontakty a rozpošle ponuku kade tade do éteru. A verte, že sa záujemcovia len tak pohrnú.

Nakoľko má všetko na starosti váš realitný agent, záujemcovia volajú priamo jemu. On je nonstop na linke, on trpezlivo odpovedá na trefné i nevhodné otázky, on filtruje skutočných záujemcov od realitných turistov, on preveruje platobné možnosti klientov, on dohaduje obhliadky.

Pokiaľ predávanú nehnuteľnosť neobývate, môžete kľúčiky odovzdať maklérovi a ten vás vôbec nezaťažuje obhliadkami. Nemáte žiadne starosti, iba čakáte na telefonát – máme kupcu! Maklér vás pravdaže priebežne informuje o absolvovaných obhliadkach, o tom, aký je záujem o byt, o cenových protiponukách, atď. Ste v neustálom kontakte a určite nie ste mimo hru.

Papiere, banka, kataster

Keď už je kupujúci „na svete“, začínajú sa papierovačky. Aj tu sa prejaví obrovská výhoda, že ste sa rozhodli využiť služby realitnej kancelárie. Tá pripraví všetky potrebné papiere, upozorní vás, na čo nemôžete zabudnúť, aké sú postupy a možnosti, prejde si s vami bod po bode rezervačnú zmluvu i zmluvu o prevode bytu, vysvetlí vám celý proces tejto fázy predaja. Spolupracuje s kupujúcim, bankou, znalcom, po podpísaní zmlúv vybaví všetko potrebné na katastri i v banke. To, čo má realitný maklér v malíčku, sa vám môže zdať ako obrovská veda.

Realitný agent vám skutočne ušetrí veľa veľa času a energie, vďaka nemu si zachováte nervy na uzde a najdôležitejšie – ostane vám pocit pokoja a istoty, že obchod prebehne tak, ako má.

Ak vás ani toto všetko nepresvedčilo, aby ste pri predaji svojej nehnuteľnosti využili služby realitnej kancelárie, držíme vám palce!

Galéria