Počas prechádzky okolo hradu Devín mnohým z nás zabehne pohľad na schátraný objekt pod hradným svahom. Čo tu bolo kedysi a aké sú tu plány do budúcnosti?

Zanedbaná budova pod devínskym hradom, kde bola kedysi reštaurácia s javiskom na streche a hľadiskom v kopci na svahu, už roky chátra a ostáva nevyužitá. A pritom ide o jedinečný priestor v mimoriadne obľúbenej lokalite na brehu rieky.

Z histórie

Budovu a prírodné divadlo začali stavať v roku 1938 a ide o jediný zachovaný objekt z čias hitlerovskej Tretej ríše. Devín v tom istom roku oddelili od Československa a pripojili k Rakúsku. Nemecká ríša sa rozhodla postaviť tu veľkokapacitný priestor, kde by šírili myšlienky nemeckého národa. Posledné práce ukončili v roku 1948, avšak už od roku 1945 sa tu konali podujatia so slovanským zameraním.

 

Hľadisko pojalo vyše 100.000 návštevníkov, čo bolo aj na tú dobu veľkolepé číslo. Javisko sa nachádzalo na streche budovy, hľadisko na kopci pod hradom Devín.

Nevýhodný prenájom

Po roku 1989 získalo budovu do správy mestské múzeum, ktoré ju bezplatne prenajalo švédskej spoločnosti Seafly na dobu 99 rokov. Tá ju mala zrekonštruovať a vrátiť do nej život. Nič také sa však neudialo. Budova ostala zanedbaná a schátraná a tak je tomu dodnes.  O budovu má záujem hlavné mesto, ktoré sa o ňu súdi so švédskou spoločnosťou.

Zároveň bol architektonickou spoločnosťou Beionde predstavený návrh revitalizácie objektu. Zahŕňal by reštauráciu s kaviarňou, priestor pre kultúrne a spoločenské akcie, prírodné divadlo, vysunutú záhradu ponad promenádu.

Kým však nebudú ukončené súdne spory, návštevníci Devína sa budú naďalej dívať na zruinovaný objekt pod kopcom.

zdroj foto: AM, vtedy.sk, mpba.sk, mestskezasahy.sk, Beionde.

Galéria