Keď sa povie New York, každý si predstaví i Central Park, obrovskú zelenú plochu uprostred najznámejšej betónovej džungle. Ale nie je to jediné krásne miesto uprostred ozrutných mrakodrapov.  

Ak sa teda chystáte do New Yorku, určite navštívte ďalšie obľúbené miesto turistov i domácich, Line Park High. Ide o mestský park vybudovaný na nepoužívanej časti nadzemnej železnice. Tú mali pôvodne demontovať, po nátlaku aktivistov a verejnosti tam však vybudovali zelené miesto určené na oddych a relax. A oplatilo sa!

Koľajnice ako súčasť parku

Výstavba Line Park High sa začala v roku 2006, postupne otvorili prvé tri etapy, v roku 2017 by mal byť park dokončený na všetkých úsekoch. Mnohé koľajnice boli ponechané a tvoria súčasť nového dizajnu. Úsek má dĺžku 2,3 km, pre verejnosť je sprístupnených 1,6 km.

Milióny ľudí ročne

Park je zasadený uprostred betónovej džungle Manhattanu, kde je každý kúsok zelene viac ako vítaný. Denne ho navštívia tisíce domácich i turistov, ročne je to minimálne 5 miliónov návštevníkov.

Prístup na park zabezpečuje až 11 vstupov, samozrejmosťou je bezbariérový prístup. Ponúka krásny výhľad na mesto a rieku Hudson.

Nechýbajú výstavy i kultúrne vystúpenia

Nechýbajú početné lavičky, hojdačky, vyše 200 druhov rastlín, stromov a kríkov, búdky pre vtákov, kultúrne pamiatky, sochy, vyhliadkové plošiny, fontána, terasy určené na predstavenia,  výstavy, workshopy. V parku je zavedený zavlažovací systém, úsporné LED žiarovky, smetné koše.ň

Na poriadok a bezpečnosť v parku dohliadajú zamestnanci mesta. Tí udržujú park čistý, dohliadajú na bezpečnosť, ráno park otvárajú a na noc zatvárajú.

Ľahko sa zorientujete

Park má dokonca aj svoju vlastnú internetovú stránku, na ktorej nájdete všetky potrebné informácie o všetkom, čo sa tam deje. Aké voľnočasové aktivity park ponúka, kalendár kultúrnych a vzdelávacích aktivít, otváracie hodiny parku, mapu vstupov, záhrad, obľúbených oddychových zón, na stránke nechýba blog, informácie o výstavbe parku a histórii železnice, voľné pracovné miesta v parku a mnohé ďalšie užitočné informácie.

foto: Curbed NY, NY by Rail, Wikipedia, ArchDaily, Detail inspiration, Shutter speak, the.highline.org

 

Galéria