Od ulice nenápadná jednopodlažná budova, zo záhrady nadčasová trojpodlažná vila. Jednoduchá a zároveň unikátna. Vila Tugendhat, ktorá svojim vzhľadom, technickými vymoženosťami a vybavením preskočila niekoľko desaťročí, si právom zaslúži pozornosť a obdiv. Nachádza sa v Brne a je sprístupnená pre návštevníkov.

Aký je jej príbeh?

Bolo to v roku 1928, kedy majetný židovský obchodník Alfréd Löw-Beer daroval svojej dcére Grete veľký pozemok v hornej časti ich záhrady. Tá ako žena nemohla zdediť podiel v rodinnej firme, a preto jej otec prisľúbil, že jej zafinancuje stavbu rodinnej vily. Rozpočet bol neobmedzený a nápady moderne založenej a rozhľadenej Grety boli skutočne výnimočné.

Stavby domu sa ujal významný nemecký architekt Ludwig Mies van der Rohe, považovaný za otca modernej architektúry. Ten nebral všetky zákazky, na ktoré ho oslovili a nebolo ľahké ho získať, tejto stavbe však neodolal. Údajne ho očaril nielen svahovitý pozemok s nádherným výhľadom na mesto, ale aj moderný nadhľad a futuristické nápady mladej budúcej majiteľky.

Greta s manželom Fritzom Tugendhatom a architekt Mies van der Rohe sa zladili natoľko, že k návrhu stavby mali iba dve pripomienky. A tak už v roku 1930 stála na kopci nad mestom vila, ktorú dodnes obdivuje celý svet.

Priestranná a zároveň jednoduchá. Nadčasová a moderná, avšak nenápadná. Úžasné presvetlená, skvele priestorovo prepojená i rozdelená, funkčná a praktická.  

Rodinná idylka netrvala dlho

Manželia Tugendhatovci si vilu užívali iba necelých osem rokov. Boli to však krásne a harmonické roky, čo potvrdzujú aj mnohé rodinné fotografie. V roku 1938 však museli opustiť republiku, nakoľko boli ako židia v ohrození. Vilu obsadilo nemecké gestapo. Akoby zázrakom prežila vojnu a v roku 1945 ju zabrala Červená armáda a slúžila sovietskym vojakom.

Neskôr slúžila ako rehabilitačné centrum pre deti, následne na komerčné účely, pričom v nej natočili aj niekoľko filmov, až napokon v roku 1994 bola odovzdaná Múzeu mesta Brna. Od roku 2012 je vila prístupná pre verejnosť, okrem bežných prehliadok sa v nej organizujú výstavy, prednášky, dni hudby či iné kultúrne podujatia.

Návrat do vily

Pani Greta sa do vily vrátila až v roku 1967. Už nikdy si však na ňu nerobila nárok, chcela len, aby sa vila vrátila do pôvodnej podoby. Brno navštívila niekoľkokrát, o dva roky však zomrela a svoje dielo tak nestihla dokončiť. Až v rokoch 2010-2012 sa konečne podarilo obnoviť pôvodný interiér vily podľa nákresov a fotografií z rokov, kedy ju obývali Tugendhatovci.

Tri podlažia, každé iné

Vila je trojpodlažná, pričom od ulice pôsobí ako nenápadná jednopodlažná budova. Každé podlažie má iný pôdorys. Od ulice toho veľa neuvidíte, na tomto podlaží sa však nachádza vstupná hala, priestory pre služobníctvo,  detské a rodičovské izby orientované do záhrady, kúpeľne a taktiež priestranná terasa s výhľadom na záhradu. Po pravej strane je garáž s bytom pre domovníka.

Na druhom podlaží, ktoré už od ulice nie je vidieť, sa nachádza hlavný spoločenský a obytný priestor. Dominantná obývacia časť s jedálenskou časťou, salónik, pracovňa, hudobný priestor, kabína na projekciu, zimná záhrada a ďalšie menšie priestory, ako napríklad kuchyňa, priestory pre personál. Celý hlavný priestor je dômyselne prepojený, zároveň je však možné oddeliť ho závesmi. Dominantou priestoru je úžasná stena z onyxu, ktorá bezpochyby patrila k najvyšším položkám celej stavby. Z druhého podlažia sú výstupy na záhradu. A to buď zboku cez zimnú záhradu alebo z jedálenskej časti na terasu a cez veľké schodisko.

Najnižšie podlažie zahŕňa technické zázemie domu, plus sa tu nachádzal aj fotoateliér Fritza Tugendhata. Aj odtiaľto je možné vyjsť do záhrady.

Nábytok a zariadenie boli taktiež nadčasové. Medzi zaujímavé kúsky patria aj kreslá a taburetka Barcelona či stolička Brno. Mnohé ďalšie vybavenia pochádzajú od popredných výrobcov a návrhárov.

 

Zaujímavosti

Dve sklenené okná v obývacej časti sa dajú zasunúť až do suterénu.

Do zvyšných dvoch podlaží sa vstupuje po schodisku dole, nie hore, ako je bežným zvykom viacpodlažných stavieb.

Aký bol honorár pre architekta? Hovorí sa, že dostal bianco šek, na ktorý mal napísať ľubovoľnú sumu.

Vo vile sa nachádzal aj fotografický ateliér, čo bolo na danú dobu veľmi pokrokové.

Odborná verejnosť prijala stavbu vlažne a bez záujmu. Dôvodom takejto reakcie však mohla byť aj vlna odporu voči extrémne vysokým nákladom na stavbu a vybavenie. Výnimočnosť Tugendhatu uznali až o niekoľko desaťročí neskôr.  

V záhrade vily Tugendhat podpísali Vladimír Mečiar a Václav Klaus rozdelenie Československa.

Vo vile sa natáčal napríklad český film Skleněný pokoj, v ktorého závere môžete vidieť čaro jedinečnej ónyxovej steny. Ak máte radi hororové filmy, odporúčame americký Hannibal: Zrodenie zla.

Viac fotografií nájdete v galérií na konci článku. Pre viac informácií a najmä skutočný zážitok odporúčame si vilu pozrieť naživo. Rozhodne vám to ale jedenkrát stačiť nebude. 😊

Zdroj foto: AM, tugendhat.eu, estav.cz, wikipedia, the charnel house, čsfd

 

Galéria