Tvarožkova vila bola postavená v rokoch 1923 - 1924 a nachádza sa na Tvarožkovej ulici, vo vilovej štvrti v blízkosti Bratislavského hradu. Je postavená v téme národného slohu a zdobia ju rastlinné motívy od maliara Jaroslava Votrubu.

Vila je pomenovaná podľa Tomáša Tvarožku, známeho finančníka a verejného činiteľa. Vilu postavil jeho brat, jeden z najvýznamnejších slovenských architektov, Juraj Tvarožek. Tvarožkova vila bola jednou z jeho prvých prác v hlavnom meste.

Vila stojí v prudkom svahu, je dvojpodlažná s podkrovím a pivnicou, má obdĺžikový pôdorys. Na prízemí sa nachádza jedáleň, kuchyňa, miestnosť pre slúžku a veranda. Na poschodí je spálňa, dve izby, kúpeľňa a menšia veranda.

Významnými prvkami je i výzdoba vily. Štvordielne štvorcové svetlíky s oblúkovým motívom inšpirované ľudovou tvorbou. Motívy vytvoril vyššie spomínaný maliar Jaroslav Votruba.

V roku 2000 bola vila vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku.

Tvarožkova ulica je pomenovaná práve po majiteľovi vily, Tomášovi Tvarožkovi.

Iné významné diela

Medzi známe stavby architekta Juraja Tvarožku v Bratislave patria i kino a kaviareň Metropol, budova Sporiteľne na námestí SNP, budova dnešného sídla Ministerstva zahraničných vecí a mnohé ďalšie.

Zdroje: wikipedia, arslexicon.sk, archinfo.sk

Galéria